PHB | Dan Beudean, Arhiva Adrian Pătruț

*Pentru a respecta măsurile de siguranță în vigoare, accesul se va face pe bază de programare.
Programarea se poate face pe website-ul nostru sau pe paginii de Facebook Zina Gallery.
Vă mulțumim de înțelegere!
PHB este acronim pentru pădurea Hoia-Baciu, situată la marginea orașului Cluj-Napoca și cunoscută ca un loc al fenomenelor paranormale. O istorie a fascinației ezoterice s-a constituit începând cu anii 1950, odată cu primele raportări și fotografii ale unor OZN-uri. Acestea au trezit interesul unui cerc restrâns de entuziaști ai fenomenelor paranormale, având ca loc de întâlnire Casa de Cultură a Studenților, în anii ‘70. Dacă, inițial, au reprezentat o mișcare marginală, teoriile parapsihologice și imaginarul misterios al pădurii au prins avânt după revoluție, odată cu libertatea presei și, implicit, deschiderea pentru idei alternative.
Manuscrisele și cercetările lui Adrian Pătruț din anii ‘70 au fost publicate de abia la începutul anilor ‘90, fiind prime cărți dedicate așa-numitelor fenomene transfizice din pădurea Hoia-Baciu. În timp ce mare parte din scrierile din acest domeniu pot fi susceptibile reducerii la speculație și ficționalizare, Pătruț este un cercetător acreditat, profesor univesitar și cercetător în chimie, a cărui metodologie este științifică. Justificările sale referitor la ce văd oamenii în pădure gravitează în jurul ideii conform căreia pădurea manifestă credințe, convingeri, vise și traume preexistente. Parafrazând dintr-un interviu, el afirmă că cei care cred în fantome, văd fantome; cineva fascinat de OZN-uri vede OZN-uri, iar un sceptic vede nimic. Ca simptom al vremurilor sale, forma pe care o ia ciudatul depinde de momentul cultural și istoric. Dar dacă ne-am uita putea înapoi, prin lentila folclorului pădurii, la ce ne bântuie realitatea și timpurile?
Noua serie de desene ale lui Dan Beudean reinterpretează mitologia și istoria pădurii Hoia și sunt un mise-en-scène pentru infiltrarea ciudățeniei cinematice în cotidian. O tensiune fictivă a unui cercetător singuratic se reifică într-o serie asemănătoare unui storyboard, unde o imagine a unei fețe care a bântuit oamenii de știință în anii ‘70 se tranformă în portretul unui om, prins între ipostaza eroică a descoperirii științifice și realitatea tristă a confruntării necunoscutului. Compozițiile fotografice ale lui Beudean ne solicită să permitem ciudatul să se manifeste, să ne deschidem posibilității unei perspective care invită PHB. În timp ce un peisaj alb-negru redesenat relatează povestea tragică a unui poet local, o altă lucrare întrerupe bidimensionalitatea pentru a recrea taiectoria OZN-ului, așa cum a fost calculată de cercetătorii locali.
Expoziția juxtapune vizualitatea desenelor lui Beudean cu o parte restrânsă ale arhivei de fotografii, video-uri și obiecte colectate de Adrian Pătruț, în timp ce lucra la cercetarea despre PHB. Configurată ca o punte între lumea artei și lumea paraștiințifică, ciudatul transfizic se scurge dintr-una în alta și evocă o forță care bântuie subtil cultura locală de cincizeci de ani.
Dan Beudean (n. 1980) trăiește și lucrează în Cluj-Napoca și este considerat unul dintre cei mai prolifici artiști dedicați practicii desenului, din generația sa. Abordând subiecte precum naturalul, misticismul, cotidianul și ficționalul, interesul său se extrage din dimensiunea istorică a secolului XXI și caracterele sale socio-politice. Printre expozițiile sale trecute se numără: „God Luck and Good Speed”, Cluj-Napoca Art Museum; „Magellan’s Cabin”, Lateral Art Space, „What We Do Is Secret”, Zorzini Gallery. Beudean a fost premiat cu “Strabag International Art Award”, în 2013 și lucrările sale au fost publicate în Vitamin D2 – New Perspectives in Drawing, sub editura Phaidon.
Adrian Pătruț este profesor universitar și cercetător în chimie la Univesitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca. În ultimii ani, a participat și a susținut multiple proiecte de cercetare internaționale care studiază baobabii antici. Pe lângă abundenta sa contribuție la publicații științifice, el a scris, de asemenea, două dintre cele mai cunoscute cărți despre paranormal, publicate local: „De la normal la paranormal”, ed. Dacia, 1991. „Fenomenele de la Pădurea Hoia-Baciu”, ed. Dacia 1995. În prezent, este președintele Asociației de Parapsihologie din România.
Curator: Flaviu Rogojan