Scene de vânătoare / Ioana Olăhuț

Curator: Lucian Dan Teodorovici

„Lucrările Ioanei Olăhuț sunt, mai mult decât orice, senzoriale. Te ating, povestea lor te cuprinde încă înainte de a se activa orice mecanism intelectual, iar lumea creată de artistă te învăluie fără a-ți mai lăsa timp să simți trecerea «granițelor» stabilite de tușe. Și fac asta păstrându-și întru totul forța limbajului contemporan, novator, creând atmosferă și emoție. Istoria lui Inês de Castro, femeia din secolul al XIV-lea care și-a plătit dragostea cu viața și care abia după moarte și-a primit cuvenita coroană de regină, se așază în tiparele lumii de azi, fiind redată printr-o cromatică unitară, a cărei sobrietate nu afectează defel spectaculozitatea, adică în modul extrem de personal, ușor recognoscibil, al artistei din Cluj.

Însă, dincolo de subiect, dragostea și moartea sau, mai bine spus, dragostea sub semnul morții este tema mare, profundă, a lucrărilor Ioanei Olăhuț. Și nici nu mai contează dacă picturile te poartă înapoi în timp, către realități și mituri ale unui Ev Mediu mereu fascinant, sau dacă, dimpotrivă, legendele acelei vremi aproape fantaste sunt aduse în prezent, pentru a fi traduse în limba culorilor. Ce e important, după o astfel de întâlnire cu arta, e ce facem cu emoțiile noastre, cum îi dăm șanse acestei minunate excursii vizuale să se transforme în sensuri depline. O expoziție puternică, o poveste mare în care, chiar și la atâtea veacuri de la scrierea ei în istorie, cu siguranță fiecare dintre noi, în feluri proprii, avem posibilitatea de a ne regăsi.”

Lucian Dan Teodorovici 

„Când lucrez pornind de un text narativ, nu îmi propun niciodată o abordare ilustrativă, nu decupez scene pe care să le ilustrez, să le translatez în alt limbaj, în imagine picturală, mai degrabă mă imersez în atmosfera emoțională pe care o poveste mi-o creează și «pescuiesc» de acolo imagini care nu caută neapărat o conexiune directă cu textul în sine. Și de cele mai multe ori le pliez pe modul meu de a gândi, de a vedea lucrurile. Pe de altă parte, îmi place potențialul expresiv al unor detalii care pot părea neimportante în poveste. Dar în lucrările mele fiecare element preluat, oricât de insignifiant, este îmbibat de povestea în sine, de ideea fundamentală a poveștii, prin urmare o poate transmite privitorului chiar dacă acestuia îi este necunoscută narațiunea inițială. Pentru mine povestea lui Inês de Castro e despre granițele infim de fragile și fluctuante dintre viață și moarte, dintre bine și rău, dintre frumos și urât. Și despre ușurința inconștientă cu care glisăm de o parte și alta a lor.”

Ioana Olăhuț 

Seria de lucrări este  expusă la  ArtEast Galerie din Iași, Strada Păcurari 108, poate fi văzută până pe data de 06.03.2022, în intervalul orar 14:00- 18:00.