A new space is born! HANGAR F

Venind dinspre Cluj, la intrarea în Alba-Iulia, între șoseaua aglomerată și calea ferată doar aparent abandonată am dat peste o constucție specială, căruia elementele versatile îmbinate din materiale diverse, de la beton și metal la lemn și cauciuc, îi conferă un caracter aparte. Oriunde îți îndrepți privirea te întâmpină suprafețe evident îndelung gândite și realizate cu migală, nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării. M-am oprit la o poveste cu proiectantul, executantul și proprietarul ei, una și aceeași persoană, sculptorul Florin Magda :). Florine, care este povestea ei?

Ideea construirii unui atelier de creație a apărut spontan acum cinci ani în momentul în care am găsit un teren retras care să-mi placă foarte mult în zona limitrofă a Alba-Iuliei, însă totuși ușor accesibil. Deși la început puțini mi-au susținut ideea și entuziasmul de a construi acest spațiu într-o zonă nu tocmai « fancy » , am reușit să-l inaugurez în luna iulie a acestui an. Într-adevăr majoritatea elementelor de design au fost proiectate și executate de mine, de fapt am dat frâu liber imaginației, am jonglat îndelung cu beton fier, lemn, materiale sintetice.

Cum ai decis să renunți la atelier și să-l transformi într-un spațiu pentru proiecte artistice?

Imboldul de a face din acest atelier un spațiu pentru proiecte artistice a venit de la Marius Roșu, artist alba-iulian, stabilit la București. De câțiva ani buni eram tracasat și obosit cu construcția, iar Marius a apărut în momentul potrivit aducând cu el energia și ideile care mie îmi lipseau. Din acel moment HANGAR-F este sinergia a doua spirite dornice de a aduce pe acest platou evenimente inedite.

Dacă ar trebui să vă rezumați la 3 termeni pentru a-i defini identitatea ca spațiu cultural, care ar fi aceștia?

Imaginație, Lumină, Libertate.

Cum puteți fi accesați de către artiști, ce tip de colaborări aveți în vedere?

Avem o pagină de Facebook unde suntem destul de ascultători. Tot acolo se găsesc și alte informații despre cum poți să ne dai « bună ziua » dacă dorești. Orice artist care are ceva de zis poate să ne scrie și noi o să ne dăm silința ca  să se și întâmple ceva. HANGARUL e un spațiu deschis oricărei forme de artă vizuală.

Ați găzduit deja o serie de evenimente, cum s-au derulat și care a fost feed-back-ul primit?

Feed-back-ul a fost nesperat de încurajator pentru noi. Fiind la început am primit bineînteles din partea “corifeilor” și sfaturi practice pentru viitor. Avem șansa de a cunoaște și de a intreține relații amicale și profesionale cu diverși artisti, arhitecti, galeristi, etc..

Că tot veni vorba, cum percep locuitorii orașului un spațiu de genul acesta, ca alternativă la galeriile/muzeele existente? Credeți că va coagula o comunitate prin evenimentele propuse?

Mulți au aflat de HANGAR F si foarte mulți ne-au vizitat poate din pură curiozitate. HANGARUL este fără modestie un spațiu de care te îndrăgostești la prima vedere. Cine a călcat aici cu siguranță va reveni. E încă devreme ca să vorbim despre o comunitate dezvoltată în jurul acestui spațiu, dar e ceea ce ne dorim să se întâmple. Orașul are mulți artiști valoroși și merită un spațiu care să-i unească.

Florin Magda

Care vă sunt planurile și intențiile pentru viitor?

Avem multe planuri și idei. Anul viitor o să ieșim cu spiritul HANGARULUI dincolo de granițele locului. Urmăriți-ne activitatea și o să aflați la momentul potrivit despre ce e vorba. În general ne propunem să organizăm expoziții și evenimente care se pretează  spațiului sau rezonează cu cine suntem noi . Rămânem deschiși și optimiști.

Pentru că tot așteptăm să treacă un tren, spune-mi care este relația zilnică cu calea ferată din vecinătate ?

La fiecare șuierat de tren tresărim și ne gândim la modul în care trecem prin viață și la felul în care ne atingem scopurile. Și, hop, ne amintim că trebuie să luăm copilul de la școala:).