Brutăria Claudia

Nu de puține ori ni se întâmplă să simțim un miros care ne transportă instantaneu într-un loc/moment când acel miros a catalizat puternic acțiunile, gândurile, simțurile noastre impregnate pentru totdeauna în memoria noastră sub acea amprentă olfactivă. Nu știu voi, dar eu am un top trei de astfel de momente olfactive și, ca norocul, sunt toate pozitive. Unul e mirosul de brad în casă, care mă transportă automat în ajunul Crăciunului, clasic, știu. Apoi e mirosul de cafea pe care îl asociez mereu cu diminețile de week-end când, la bunici fiind, îmi imersam mereu nasul în cutia cu cafea măcinată, ceea ce îmi provoca un scurt moment de euforie deși gustul amar al cafelei mă dezamăgea profund. Însă mirosul care a fost mereu perfect congruent cu gustul a fost cel al pâinii proaspete! Cel mai minunat miros! Cu greu ai găsi un copil care să nu cedeze tentației de a mușca din coaja pâinii, în drum spre casă, după ce a fost trimis să o cumpere. Mergeam adesea să cumpăr pâine și, indiferent cât de plin îmi era stomacul, coaja aceea crocantă cu miros irezistibil avea întotdeauna loc. Nu există moment în care să nu trec pe lângă o brutărie și să nu încetinesc pasul doar pentru a prinde din mers puțin din mireasma de pâine proaspăt coaptă. Cu atât mai mult dacă pâinea e făcută cu pasiune și dăruire, dacă ingredientele ei sunt căutate cu grijă, dacă e dospită cu răbdare și pricepere… atunci și mirosul trebuie să fie pe măsură în Brutăria Claudia!

Cu câteva luni înainte de a deschide brutăria, eu și soțul meu am așternut pe hârtie mai multe nume posibile pentru brutăria noastră. Am zis din start că evităm englezismele și căutăm un nume cât mai personalizat, așa ca pâinea. După muuuuuulte denumiri posibile (și imposibile), am ajuns la concluzia că un nume mai personalizat decât cel care creează produsul, nu are cum să existe! Așa că am numit-o Brutăria Claudia.

 

Știam de ceva vreme despre pâinea Claudiei și, dincolo de ingrediente, gust și tehnică, faptul că există un brand de pâine 100% naturală este o mică minune în această industrie atât de marcată de consum. Cine a creat identitatea brandului? După ce am ales numele și ne-am gândit cum am vrea să arate logoul, am apelat la o firmă de PR și am ajuns la PMA. Ei ne-au prezentat mai multe variante și după câteva discuții am ales varianta actuală. Menționez că am ajuns la firma de PR pentru că aveam nevoie de cineva care să ne construiască firma luminoasă ce avea să stea deasupra magazinului.

Cu toate acestea, Claudia împreună cu soțul ei, își promovează produsele în cel mai simplu și onest mod posibil: calitatea! Departe de noi a fost gândul unui brand. Am investit foarte puțini bani în promovare, branding, marketing etc. De altfel eu nici nu prea acord importanță acestei părți. Am preferat să investim în cărți, oameni, ingrediente. Pentru noi cea mai bună promovare a fost produsul creat. Am ajuns să facem această brutărie după ce mulți ani am căutat o pâine bună. După îndelungi căutări și teste, am ajuns să citesc despre maia. Mi-am creat eu maiaua și am început să fac pâine de câteva ori pe săptămână. Lucram în retail la acea vreme. Duceam câteva felii la muncă și dădeam colegilor să deguste. Așa că am început să fac pâine și  pentru colegi. După care am făcut pâine pentru cunoștințele colegilor până mi-am dat seama că îmi place mai mult să fac pâine decât să lucrez într-o multinațională. Sprijinită de soțul meu, am demarat proiectul micii noastre brutării. A durat cam un an de la idee la deschidere.

Timp de un an am lucrat doi oameni în brutărie: eu și o colegă. Nu m-am ocupat deloc de marketing. Nu am avut timp decât pentru făcut pâine, promovarea s-a făcut din vorbă în vorbă. Preocuparea majoră a fost să facem o pâine curată, cu ingrediente cât mai naturale: doar apă, făină și sare, fără drojdie comercială.

În ceea ce privește relația cu clienții: Cât mai multă transparență, în sensul că facem ce spunem și spunem ce facem. Nu a fost ușor dar m-a motivat reacția clienților și satisfacția ce mi-o dă lucrul cu aluatul. Îmi place foarte mult să modelez pâine și îmi place și mai mult să o privesc în cuptor cum crește și se coace. Îmi mângâie  sufletul momentul când scot pâinea din cuptor și îi simt mirosul și aud coaja rumenă pocnind 😊.

Puține lucruri sunt mai frumoase pe lumea aceasta decât să faci și să dăruiești pâine!.. De aceea și mesajul Brutăriei Claudia e: Simplitate. Calitate. Pasiune.

Unde găsim pâinea Claudiei? Venind direct la brutăria noastră din Florești, str. Stejarului, nr. 1 B sau în Cluj-Napoca str. Ioan Rațiu nr. 8.

 

Hassium by Anca B.