Grădini

Grădină (ro., s.f.) 1. Suprafață de teren arabil, de obicei îngrădită, pe care se cultivă legume, flori sau pomi fructiferi, în vederea obținerii unor produse; 2. Suprafață de teren plantată (și amenajată cu alei, bănci etc.) care servește că loc de agrement sau care are rol decorativ (sursă dex. online).

Grădina a trecut în ultimii ani printr-o criză profundă, între căutarea unui nou limbaj pe de o parte și uitarea totală pe de altă parte. Reconstrucțiile sale recente au avut fie o puternică conotație socială, fie au fost condamnate să decoreze zonele suburbane ale orașelor sau să umple golurile rămase libere după urbanizare, pur decor, devenind astfel banale „spații verzi“ capabile să găzduiască pe oricine și orice.

Dar grădina a oferit întotdeauna teren fertil pentru experimentare, este acel loc de interacțiune între elementul vegetal și spațiu, între proiect, realizare și mai ales grijă, o cerință esențială împotriva actualei repetiții stângace a unor gesturilor automate. Și grădina privată, anonimă și pasionată, multora ascunsă, ar trebui să re-devină sursă de inspirație și curaj.

Într-o lume care depășește în mod constant granițele sale fizice și politice, ecologice și climatice, comerciale și informatice, disciplina și practica arhitecturii peisajului ar putea să re-înceapă de la grădină și paradis, de la minunare și stupoare. Iar revenirea la o abordare la scară mică, de înaltă rezoluție, tipică grădinii, nu implică neapărat un spațiu închis care nu comunică cu restul lumii. Dimpotrivă, grădina reușește să stabilească o relație spațială cu peisajul înconjurător, deschide în cadrul său distanțe care în mod paradoxal reușesc să unească, în virtutea separării. Misiunea proiectului de grădină devine astfel aceea de a transforma depărtarea în apropiere și exteriorul în interior, fără a trăda vreodată intimitatea sa.

Naște astfel ideea unui proiect de căutare, explorare și mapare a grădinilor din Cluj-Napoca, pentru a rafigura complexitatea lor simbolistică și formală, contrar definițiilor înrădăcinate. Grădini ascunse sau uitate, tinere sau bătrâne, atât publice cât și private, care strălucesc prin capacitatea lor de a stârni simțurile și de a hrăni imaginația. Se vor adăuga aici și grădini rafigurate, reale sau imaginare, decadente si exotice, un verde difuz ce s-a instaurat în ultimii ani în atelierele artiștilor clujeni. De ce oare?

 

Va urma…..

Arhitect peisagist

Ana Horhat

Contact

anam.horhat@gmail.com