
„Învățătoarea” este un personaj invariabil prezent în memoriile legate de copilărie. Aproape pentru toți, amintirea învățătoarei (cu variabilele de rigoare) e împletită cu sfială, candoare și atașament. Drăguț. La mine nu a fost cazul, din cele trei menționate pot confirma doar sfiala. Totuși, ce îmi aduc foarte bine aminte sunt poveștile despre copilăria ei dintr-un sat sălăjean, sărac și trist… Nu știu dacă era într-adevăr trist, dar nu îmi puteam imagina altfel locul unde o fetiță are pe post de păpușă, o mână de pănuși legați cu cârpe…
Nu făcea nimeni exces de jucării la început de ani `90, dar era infinit mai mult decât păpușa din pănuși care mi s-a lipit în minte și mă gândeam adesea din ce aș putea crea, la rându-mi, niște jucării dacă ar fi nevoie. Pe vremea bunicilor jucăriile erau un lux, iar câteva bețe legate puteau să joace rolul multor personaje, forțând copiii să își folosească imaginația. Azi, în schimb, jucăriile sunt super detaliate, jocurile video sunt hiper realiste… Pacman sau Mario sunt fosile. Nu știu de ce industria jucăriilor se bazează pe jucării mimetice realității, jucării care aduc poate prea mult din lumea adulților în lumea copiilor când, de fapt, ar trebui să fie invers.
Și atunci, să nu te bucuri când vezi jucării simple dar care lasă loc imaginației? Ba da! Jucării din lemn, îmbinate cu elemente textile, cu forme simple și clare… Așa ca Pojga Toys!



Numele Pojga provine din expresia “obraji rumeni” și este folosită în limba maghiară pentru a descrie obrajii copiilor după o alergare, joacă zdravănă. Am ales această expresie datorită dinamismului pe care îl implică, marcând o perioadă de timp petrecută activ, iar scopul este ca jucăriile noastre să fie parte din acest proces.


Nu e ușor să găsești un logo potrivit atunci când te ocupi cu jucării… Identitatea brandului a fost gândită de echipa Pojga și este încă în proces de modelare. Într-un anumit sens, identitatea Pojga este în strânsă legatătură cu persoanele care “dau viață” jucăriilor. Cel puțin încercăm să construim această identitate pornind de la propriile valori, considerând că astfel reușim să creăm o imagine sinceră a jucăriilor noastre. Logoul a fost proiectat de către Szabó Réka.

Ce fel de oameni sunt cei care în 2019 își doresc să creeze jucării cu un anumit mesaj? Oare ce îi motivează? Ideea de bază provine dintr-o mică observație: sunt extrem de puține jucării pe piață care încearcă o combinație între lemn și textil, deși este vorba despre două materiale naturale, plăcute la atingere. Strâns legat de acest fapt, este convingerea că acea persoană care în copilărie este înconjurată de obiecte naturale, mai târziu în viață se va ține departe, instinctiv, de materialele care îi amenință sănătatea sau mediul înconjurător. Pe aceste două pietre de temelie am construit, mai apoi, efectul educativ al formelor și culorilor folosite de noi.


Mai concis am putea să zicem așa: lăsăm libertate creativității copilului în timpul jocului. Pe lângă altele, tocmai din această cauză pictăm figurinelor Pojga doar ochi. Copilul este liber să-și proiecteze starea emoțională de moment, fie ea veselă sau tristă, astfel obține acel sentiment de libertate care se formează într-o experiență plăcută în timpul jocului.


Dacă întreabă copiii, să știți ce să le spuneți: Jucăriile Pojga se găsesc la mai mulți comercianți din România, atât în magazine cât și on-line, dar răspundem cu plăcere tuturor curioșilor și pe pagina Facebook Pojga Toys.
Hassium by Anca B.
