Sfera din puncte

Ovidiu Leuce

Eugenia Pop

White Cuib

07-14 martie

Un proiect de:

Ovidiu Leuce

„Am developat primul film. Câteva imagini din tabara Turda. Cel mai grozav lucru a fost continuitatea. NON STOP. Zi – noapte împreună. Aşa apare sfera = SUFLETUL SFERA DIN PUNCTE. Cele trei grupuri: 4 băieţi A, 4 băieţi B şi elevele într-un fel tot 4. Apoi indivizii separaţi, scoşi din relaţie cu ceilalţi,- activităţile, pauzele, emoţiile. Şi brusc întregul ce s-a realizat, forme amplasate în spaţiu, cum ne-am distrat, ce răspunsuri au venit la probleme ca: eu- celălalt? Relaţia. Ce pot face singur? Ce fac cu ceilalţi împreună? Muncesc pentru alţii şi alţii pentru mine! E un motiv să iubim pe toată lumea căci nu ştim niciodată cine, când şi cum munceşte pentru noi.”

Eugenia Pop, fragment dintr-o scrisoare, 20 iulie 1999.

Pe durata acestui proiect patru artişti sunt invitaţi la un gest de recunoştinţă către o persoană care i-a inspirat pe parcursul creşterii lor artistice şi umane, care a contribuit la modul lor de a creea, de a gândi, de a se raporta la ceilalţi şi la ei înşişi.
Fiecare artist participant realizează, timp de o săptămână, un dialog concret şi simplu cu invitatul său; o conversaţie fără enfază, naturală, în acest spaţiu public cu o dimensiune intimă.
O serie de expoziţii ca expresii formale ale unor întâlniri, ale unor evenimente aparent mărunte şi cazuale care însă au dovedit în timp a avea forţa unor seminţe rodnice pe un pământ fertil. Reflecţii asupra posibilelor transformări născute din întâlniri, asupra capacităţii lor de a creea experienţe, de a descătuşa energii, de a transforma visele în viziuni şi viziunile în acte. Gesturi creative ce emană energia unor indivizi conştienţi şi profunzi, participanţi activi la viaţa comunităţii.

Ovidiu Leuce