Smaranda Almășan

Moda este limbajul meu și încerc să îl hrănesc din zone diferite, dar se pare că prefer dieta bazată pe artă contemporană și scriitori sud americani. Modul în care operez în momentul în care abordez o nouă topică, o nouă colecție este constant și mizează pe simplificarea și minimalizarea liniei, formei produsului final. Ca și strategie personală nu urmăresc o orchestrație amplă ci o balanță echilibrată între idee și produs. Este foarte adevărat că mișcării contemporane în modă i se atribuie deseori ambalajul de avangardă, totuși nu militez împotriva unor norme specifice designului vestimentar și nu mă poziționez într-o atitudine radicală. Consider cu tărie că spațiul geocultural în care piesele mele sunt purtate poate să încadreze munca mea într-un curent istoric fie el avangardist, futurist, constructivist, cu toate că țin foarte mult la ingredientul simplitate și ușurința lecturării produsului conturat. Los Angeles-ul este locul care mă inspiră din cauza diversitații culturale, etnice și sociale.

Smaranda mulțumim că ne-ai primit în atelierul tău. Vreau să te întreb la ce lucrezi în momentul actual.

Încerc să îmi imaginez și să conturez la nivel de pattern-uri, materiale, siluetă, texturi ce va însemna urmatorul sezon pentru mine iar 2019 va însemana lansarea unei noi linii capsulă…hai să nu zic prea multe 🙂 De asemenea lucrăm la un proiect în colaborare cu pouf.ro pe care îl vom lansa în luna martie.

Ai o Ars poetica? Care sunt valorile care îți ghidează practica artistică?

Nu aș dori să numesc modele culturale inspiraționale. Cred că o scanare 3d a proximității, aici implicând expozițiile pe care le văd, lecturile pe care le am, spectacolul străzii și mai recent prezența unei ființe pure și vesele în viața mea îmi deschide o sumedenie de supape noi neaccesate anterior.

Care ți-e culoarea preferată și de ce?

Îmi plac culorile! Și mă feresc de negru cât pot de mult… nu știu exact care îmi place cel mai mult dar știu că nu îmi place galbenul…probabil din cauza culorii părului…blond, nu îmi stă prea bine cu galben J)).

Care aspect are întâietate atunci când creezi o colecție, partea practică sau partea estetică? Cum manageriezi raportul dintre ele?

Cred că atunci când vorbim de modă implicit vorbim de business, iar business-ul trebuie susținut făcând anumite compromisuri, dar o noțiune nu se exclude pe cealaltă. Ideal ar fi să reușești să ai colecția de catwalk în care să te poți desfășura fară limite la nivel creativ și o linie derivată cu piese purtabile. Emoția este cea care leagă cele două noțiuni, fiecare semn, fiecare gest sau linie trasată cu creionul, fiecare mulaj, decupaj în material este într-o oarecare măsură o provocare, provocarea și emoția care apare și transpiră în fața „noului”.

Cum gândești relația dintre intenție, planificare, execuție și produsul final?

Cred că moda înseamnă disciplină dar și experiment. Aș spune că abordarea mea este una experimentală. Și experimentez continuu. Sistemul nu inerferează și nu crează presiuni, de aceea profit la maxim de perioada aceasta și cred cu tărie în importanța și relevanța experimentului  în procesul creativ.

Există un element/simbol/temă care apare recurent în lucrările tale?

Nu.

Natură sau cultură? Din care iți extragi perponderent temele?

Cultura în natură.

Cum te pui în starea de a face în momentele lipsite de inspirație?

Încerc să nu mă opresc din lucru, să evit total astfel de situații…

Zi-mi 3 artiști care îți plac, te motivează și te pun pe treabă.

Jack Pierson, Sterling Ruby, Ion Țuculescu.

Cât de mult depinde arta ta de locația/spațiul în care lucrezi?

Nu cred că depinde de o locație anume, am schimbat mai multe spații de atelier începând din 2010, in schimb îmi place în comunitate…îmi place să mai pot face vizite în alte ateliere, îmi place interacțiunea cu alți artiști .

Ce crezi despre comunitatea artistică locală, ce relație ai cu aceasta?

Sunt observator și jucător.

Cum te raportezi la contextul artistic internațional?

Mă simt privilegiată să reușsesc să navighez cu ușurinta în diferite spații culturale internaționale. Consider că inflația informațională oferită de social media trebuie dublată de experiența trăită într-un context cultural dat.

Pune-ți te rog singură întrebarea la care ai fi vrut să răspunzi dar nu ai primit-o.

Smaranda, porti haine făcute de tine ? 🙂

Unde putem vedea mai multe haine create de tine?

Pe site-ul meu, http://smaranda-almasan.com/.