THE REFLEXION OF POWER / MIHAI GRECU

Recent laureat cu Premiul pentru cel mai bun film de scurt metraj de către Syndicat Français de la Critique de Cinéma, Mihai Grecu este un artist cu o prezență percutantă pe scena artei contemporane internaționale.  Absolvent al Departamentului Grafică UAD, și-a continuat cercetarea la Fresnoy Studio of Contemporary Arts, migrând dinspre desen și pictură înspre artă video și animație 3D, într-o perioadă în care acestea nu erau considerate în mediile academice tehnici propice experimentului artistic, fiind asociate mai degrabă domeniului comercial- animația 3D in Franța, arta video în România. Sedus de posibilitățile acestor medii de exprimare prin care poate să dea formă tuturor detaliilor imaginate și de complexitatea pe care o adaugă unei lucrări de artă dimensiunea temporală, crează scenarii distopice, variante foarte personale ale unor posibile lumi viitoare și dezvăluie versiuni ascunse ale realității. Deși nu pornește cu intenția asumată de a asocia un mesaj politic lucrărilor sale, acesta se creează automat prin percepția privitorului, datorită imaginilor care re-evaluează și distorsionează prezentul și funcțiile sale sociale.

Pornind de la elemente care îl fascinează, Mihai Grecu construiește în jurul lor lumi de o complexitate amețitoare. Inițiată de viziunea unui spațiu apocaliptic, atemporal, poate și sub influența celor două ore zilnice de materiale vizuale propagandistice transmise de către televiziunea de stat în timpul copilăriei sale în România comunistă,  lucrarea The reflection of power s-a coagulat prin intermediul imaginilor monumentelor și manifestărilor emblematice din Coreea de Nord, singurele la care un vizitator are acces, singurele pe care îi este permis să le documenteze. Vaste peisaje arhitecturale epurate de vegetație devin scenografii metafizice pentru meditații bine controlate. Lichidele purificatoare imeresează această lume izolată, autocrată și absurdă, punând lumea și reflecția ei într-o relație de autoreproducere perpetuă. 

Când dorința de putere devine atât de intensă și de acaparatoare, transformă totul într-o amplă oglindă narcisiacă, anihilează dorințele, traseul și finalmente viața tuturor celor care îi stau în cale. Inevitabil aceștia sunt reduși la statutul de actori ai punerii în scenă a unei singure personalități și spectatori neputincioși ai ”realizărilor mărețe”. Fenomen pe care l-am trăit și noi în istoria noastră recentă și pe care îl trăiesc și vecinii noștrii ucrainieni în timpul  prezent. În acest moment, în care porniri imperialiste se declanșează din nou în neliniștitoarea proximitate, The Reflexion of Power, prin imagini de o poezie persuasivă, ne incită la o revizitare atentă a tuturor lucrărilor artistului Mihai Grecu.

Curator: Ioana Olăhuț

Proiecția The Reflexion of Power poate fi văzută până pe data de 09 iulie, pe strada Fabricii de Chibrituri 9A,  într-un line-up expozițional conceput special pentru a  celebra  cei 5 ani de activitate ai Centrului de Interes. Acesta include artiști din România, Franța, Germania și Belgia, alături de Mihai Grecu îi regăsim pe Darie Dup, Ronny Delrue, Timo Klos și Răzvan Neagoe.

Centrul de Interes poate fi vizitat zilnic, în intervalul orar 16:00-19:00, cu excepția zilelor de Duminică și Luni.