Vanessa Singezia

Vanessa, spune-mi care sunt sursele și temele tale.

Arhitectura, formele primare si culorile pure. Sunt destul de mare fană Bauhaus, Memphis și Alchimia…ce au făcut oamenii aceia, din punctul meu de vedere, nu poate fi exprimat prin cuvinte. Eu îi văd așa mai ca și pe niște “zei” care merită venerați și luați drept exemplu. De acolo vine și inspirația mea pentru forme si culori “nebune”.

Spune-mi trei lucruri esențiale despre artă: the good, the bad and the ugly:)

the good: cred cu tărie că arta e cea mai faină chestie care a apărut în viața omenirii, poți să faci ce vrei!

the bad: păcat că nu o face mai multă lume(arta) și faptul că cei care nu o fac cred că murim de foame și ne tragem pe coate… mai murim și de foame din când în când dar nu ne tragem pe coate niciodată!! hahaha

the ugly: bişniţăreala, mă simt câteodată ca și în spate la Central (Cluj-Napoca), apoi iară setea asta de a demonstra cât suntem de mari și de tari în pensule sau , mă rog, fiecare cu instrumentu lui; și desigur, să nu uit a menționa, invidia asta , care mai nou văd că ii macină pe toți… mie sincer, românește vă zic, mi se rupe!

La ce lucrezi în momentul actual?

La mai multe… așa sunt eu… așa am fost toată viața, nu mă pot decide să fac o singură chestie, la mine tot timpul sunt o mie de chestii de făcut :))). Spre exemplu, acuma mai fac niște lămpi din acelea cu neon; pregătesc o scenografie intreagă (din ceramică, desigur) pentru o viitoare expozitie ce urmează să fie cândva la anul ( încă nu am nimic stabilit, dar eu ma pregătesc… imi fac procese de gândire, etc.) și niște produse pentru un târg, cam atât.

Care ți-e culoarea preferată și de ce?

Cred că cine mă cunoaște cu adevărat știe cât sunt obsedată de culori, nu pot să zic că am o singură culoare preferată, mie imi plac toooooaaaate!!! Ei bine, poate nu chiar toate, nu imi plac cachiurile alea sau marourile …mă duc cu gandu la altceva…:)

Tehnicile: furate, învățate, aplicate? Cât de important este pentru tine să le stăpânești?

În domeniul meu, ceramica, nu e chiar așa important, fiecare face cum s-a obișnuit sau cum îi vine cel mai ușor, asta mi se pare cel mai fain la ceramică , faptul că nu există o “rețeta” de succes! fiecare cu rețeta lui. Bine, asta până când ajungi la glazurare, unde clar nu o să amesteci alb cu albastru în speranța de a obține albastru deschis, pentru că nu  o să îți iasă rezultatele dorite ci mai degrabă ceva dubioșenie de culoare care nici prin gând nu ți-ar fi trecut că ar putea iesi:)  Aici trebuie să știi puțină chimie și dacă chiar te simți super artsy, faci teste și vezi ce îți iese.

Există un element/simbol/temă care apare recurent în lucrările tale?

Geometria și culorile foarte puternice; cum ziceam și mai sus, îmi plac formele simple/intersectate/ decupate… și desigur, culorile.

Natură sau cultură? Din care iți extragi perponderent temele?

Natura, cred că ea e mai plină de cultură decât cultura:))

Cât de mult depinde arta ta de locația/spațiul în care lucrezi?

Prea puțin, știi  expresia aia “ fă rai din ce ai”?Cred că se aplică cel mai bine, atâta timp cât ai un spațiu care să îți permită amplasarea unei mese de lucru și a unui cuptor pentru arderi; poți face orice, depinde de tine cât de implicat ești.

Zi-mi 3 artiști care îți plac, te motivează și te pun pe treabă.

Joan Miro, Wassily Kandinsky, George Sowden.

Cum te pui în starea de a lucra în momentele lipsite de inspirație?

Sincer…chiar nu știu, nu am rețeta perfectă,  dar de obicei stau 3-4 zile închisă în casă la seriale și mâncare gustoasă; după 3-4 zile mă plictisesc de seriale și gătit iar apoi merg la atelier și mă apuc de ceva fără să îmi dau vreun “task”.

Cum vezi relația dintre intenție, planificare, execuție și produsul final?

Foarte simplă, așa e și la mine în cap. Mă gândesc, execut și bag la ars iar apoi am rezultatul; dacă îmi place îl păstrez, dacă nu i-l dau mamei să îl pună în grădină :)).

Sunt lucruri pe care nu dorești să le dezvălui despre arta ta? Accept un indiciu :)).

Nu cred că am așa ceva, sunt genul de persoană care vorbește mult, deci vă zic tot ce vreți să aflați.

Povestește-mi un moment esențial în dezvoltarea ta ca artist.

Bună intrebare… de unde să incep? În primul rând cred că trebuie să menționez că am două facultăți, una facută din ce consideram eu la 18 ani că va fi meseria pe care  o voi practica toată viața, și anume Arhitectură-Scenografie; iar a doua e Ceramica, care s-a adeverit a fi într-adevăr ce voi face eu toată viața mea. Cum am ajuns de la Arhitectură la Ceramică? Sincer nici eu nu știu exact, adevărul e ca mă plictisea enorm Arhitectura, asta încă de prin anul 3 dar m-am încăpățânat să o termin și apoi să mai lucrez încă vreo 2 ani în domeniu…până într-o zi când am zis gata, vreau ceva nou, ceva super creativ, ceva să îmi permită să jonglez cu sumedeniile de idei care îmi trec prin cap. Așa că după ceva vreme l-am cunoscut pe Tudor Oltean, el fiind student la ceramică, am început să il tot intreb una alta despre acest domeniu; două luni mai tarziu m-am trezit in atelierul Ioanei Olăhuț (adică în atelierul tău:)) că făceam pregătire pentru admitere la Ceramică.  Am intrat și de acolo a început love affair-ul cu Ceramica.

Cum ți se pare comunitatea artistică locală, ce relație ai cu aceasta?

Crește, cred că acesta e primul cuvânt care îmi trece prin cap când vine vorba despre ea. Mă bucur foarte tare că începem să ne dezvoltăm și să fim din ce in ce mai liberi in gandire. Cât despre relația mea cu ea, la fel, eu zic că e destul de bună,  cu unii artiști sunt prietenă de când eram mici iar pe alții i-am cunoscut pe parcurs.

Cum te raportezi la contextul artistic internațional?

Sunt în creștere, ca să zic așa, nu pot să zic că am un raport foarte mare, dar încerc să ajung acolo și drept vorbind chiar cred că se va întampla și asta undeva in viitor.

Cum ajung piesele create de tine la ”consumatori”?

Prin târguri, prieteni și instagram.