Vivi, de ce ai ales bijuteria ca mijloc de comunicare?
Pentru relaţia de intimitate pe care aceasta o presupune cu cel care o poartă. Pentru că bijuteriile pot fi purtate cu afecţiune şi abandon , iar atunci când trec în mâinile celor care le-au ales şi le vor purta vor avea o nouă viaţă, vor face parte din propria lor poveste.
Cum ajung piesele create de tine la ”consumatori”?
Îmi place provocarea unui design bazat pe o idee sau cea a unui subiect inedit. Acestea vin uneori de la persoane care doresc o piesă custom made . Fac multe schiţe înainte de a mă decide asupra unui design pe care să îl transpun în argint. Uneori schiţa gândită în desen poate suferi uşoare modificări pentru că în timpul lucrului materialul dictează şi ajută designul final. Piesa devine completă atunci când este purtată pe corpul celui căruia îi va aparţine şi abia atunci îşi găseşte locul.
Care sunt sursele și temele tale?
Tot ceea ce mă înconjoară poate deveni sursă de inspiraţie . O textură, un ritm, o linie, o formă , acestea sunt lucruri a căror esenţă incerc să o surprind. Cred că sursa mea primară de inspiraţie au fost basmele şi poveştile. Sunt câteva teme si motive pe care le-am tot folosit de la începutul experienţei mele artistice şi care se regăsesc şi azi în piesele mele de bijuterie. Îmi dau seama de acest lucru când mai răsfoiesc caietele mele de schiţe ( pe unele le-am păstrat chiar din liceu, pe altele din facultate, pe când eram studentă la secţia de ceramică) şi realizez că acestea sunt şi azi prezente ( memoria, amprenta, metamorfoza). Recurg mult la figurativ în lucrările mele. Personaje şi lucruri inocente ( cu cât mai inocente cu atât mai bine) şi nu mă ascund. Vreau să ajung la esenţă şi mă introduc într-o altă lume unde mă pot pierde total. Aşa că găsesc imagini simple cu care pot lucra, care nu mă ameninţă , care mă încântă şi îmi dau o stare de pace.
Îmi place să mă joc cu aceste imagini , să inventez şi să surprind.
Scopul meu este să creez de fiecare dată o piesă purtabilă, originală şi interesantă, menită să fie decorativă, dar în acelaşi timp la o privire mai atentă să dezvăluie o neaşteptată şi câteodată amuzantă identitate.
Care este relația ta cu partea tehnică a producției? Cât de important e astăzi să o stăpânești? Ai un atelier foarte utilat:)
Tehnicile au fost învaţate. M-am apropiat de bijuterie când am intrat în atelierul designerului de bijuterie Elena Crişan, unde am făcut cunoştinţă cu uneltele şi atmosfera specifică bijuteriei şi unde am primit toate informaţiile tehnice de care aveam nevoie şi mi s-au explicat paşii necesari confecţionării pieselor de bijuterie. După această ucenicie, pentru a aprofunda cele învăţate anterior, am participat la cursurile domnului profesor Alexandru Lupu la Şcoala de bijuterie contemporană Lupu.
Cum gândești relația dintre intenție, planificare, execuție și produsul final?
Îmi place să lucrez cu mâinile, să creez , să transform gândurile şi emoţiile mele în obiecte purtabile şi cred că în cele din urmă , ele inevitabil spun o poveste despre mine, sunt un jurnal al experienţelor mele. Sunt un “povestitor” şi îmi place să împărtăşesc istoriile şi impresiile mele prin bijuteriile create. Ele sunt cea mai bună cale să mă ajute să comunic cu lumea şi prefer de multe ori ca ele să comunice fără ca eu să vorbesc. Ceea ce transmit depinde în mare măsură de cel care le percepe. Poate să îi atragă atenţia sau să-l facă curios, să se oprească o secundă şi să se întrebe, în funcţie de istoria personală şi de sensibilitatea proprie.
Spune-mi 3 artiști care îți plac, te motivează și te pun pe treabă.
Am să zic 4, deşi ar fi mai mulţi. Juan Miro, Manfred Bischoff, Gigi Mariani, Mirit Weinstock.
La ce lucrezi în momentul actual?
Momentan lucrez şi mă documentez pentru următoarele piese din colecţia “ Princess” , o colecţie formată iniţial din broşe şi medalioane cu pietre semipreţioase, dar pe viitor vreau să introduc şi coliere , inele , poate şi ace de păr , şi firesc aş zice eu, vreau să le dezvolt povestea, să introduc personaje şi elemente noi.
Unde putem vedea mai multe dintre bijuteriile tale?
Pe site-ul meu, vivianatosa.ro.