Ana`s work

Eu nu cred că toate evenimentele mici, mari, din viața noastră se întâmplă sub greutatea destinului dar unele întâlniri se înscriu de departe în această categorie. Așa am întâlnit-o pe Ana, într-un zbor foarte turbulent (ca să mă rezum la un termen rezonabil) spre Veneția, moment foarte potrivit ca poveștile noastre să se întâlnească și să aflăm că avem mai multe în comun decât ne-am aștepta. Știți, de obicei evit micile conversații de complezență din avion, dar acest zbor spre Veneția nu a fost deloc obișnuit și nici vecina de loc nu era o oarecare. Am aflat astfel ce face Ana și a trezit în mine un interes mai vechi legat de body art și misterioasa pictură pe corp Mehndi.

De ce Ana`work?

Numele de Ana’s Work nu este un nume obișnuit de brand, dar este denumirea pe care am dat-o contului de Facebook pe care, din 2013, până când am început să lucrez cu henna în 2014, împărtășeam fotografii cu picturile realizate de mine. Ulterior, denumirea de Ana’s Work a devenit numele brandului cunoscut pentru pictură corporală și Mehndi la nivel național.

Ce ne poți spune despre logo?

Logoul este alcătuit din simbol și text, iar inspirația pentru simbolul ales – acea mandală florală  (sunt așa-numitele Mehndi Wooden Blocks Stamps) reprezintă ștampila sculptată în lemn pentru crearea unor modele specifice în arta picturii corporale orientală. Fontul caligrafic reflectă tehnica picturilor pe piele pe care Ana’s Work le oferă, acestea fiind realizate manual și personalizate pentru fiecare persoană care își pune mâna în mâinile mele. În 2017 am făcut un rebranding pentru Ana’s Work, cu ajutorul designerului grafic Bogdan Groza din Cluj. Logoul original este de culoare portocalie pe un fundal albastru închis, pentru a crea un contrast complementar. Ideea este de a ne introduce în atmosfera orientală, elegantă și „condimentată” a tatuajelor cu henna.

Acest tip de pictură pe corp e specifică civilizațiilor orientale, nu e ceva de întâlnit la tot pasul în Occident. Grafica Mehndi are ceva mistic și delicat, cum te-ai apropiat tu de această imagistică?

În spatele întâlnirii mele cu arta Mehndi se află o pasiune și o curiozitate pentru cultura orientală și pentru artă. Am descoperit tatuajele Henna într-o vacanță de vară, căutând online o activitate artistică pe care să o aduc la un festival de muzică outdoor. Așa am ajuns să văd prima fotografie cu un tatuaj henna bridal – tatuaj tradițional realizat pentru mirese. De la acea fotografie a început inițierea mea în tot ce înseamnă henna și un parcurs nesfârșit de experimențe și învățare continuă. Acest parcurs a fost cu atât mai impredictibil cu cât în 2014 nu se afla nici un artist henna profesionist în România, deci nu aveam de unde să primesc îndrumare și nici materialele specifice de care aveam nevoie pentru a prepara pasta henna, care nu se găsea în România.

Ce te motivează?

Sunt motivată de oamenii minunați din jurul meu și de fericirea pe care o aduce pe chipul celor care îl poartă. Un factor care m-a motivat să perseverez în arta Mehndi a fost gradul de dificultate al procesului de aplicare al pastei de henna pe piele. Am pictat de mică, dar pasta de henna și consistența acesteia, conul cu care se aplică și tehnica de aplicare, nu se compară cu niciun alt material sau tehnică folosită până în momentul în care am început să lucrez cu henna.

Ce îți place cel mai mult la acestă tehnică?

Pe lângă faptul că se schimbă radical suprafața de lucru, nu aplici materiale pe o suprafață imobilă ci decorezi pielea unei ființe umane iar acest lucru face ca procesul de creație și aplicare al unui design să fie mai dificil decât pare. În plus, totul e impredictibil. Începând cu materialele care sunt 100% naturale, perisabile și realizate de fiecare artist în parte, până la rețetele tradiționale, la pudra de henna care se utilizează și până la modelul în sine, care trebuie adaptat pentru anatomia fiecărei persoane. Cred că cel mai mult îmi place diversitatea acestei tehnici și faptul că are o istorie de peste 500 de ani în spate. Este ceva special în a picta pe corpul uman, în special pe corpul feminin și a-l decora cu flori și simboluri, tradițional fiind considerate urări de prosperitate și de fericire pentru cei care le poartă.

Mesajul brandului tău?

Îmi doresc ca prin Ana’s Work lumea să ajungă mai aproape de artă și de procesul intim – creativ. Doresc ca prin pictura corporală să diminuez bariera dintre artist și privitor, acesta din urmă devenind beneficiar și chiar personajul principal pe care se aștern decorațiunile unicat pe care artistul le imaginează și le „croiește” special pentru acesta. Apoi mă gândesc la… ”Îmbrățișează-ți propriul corp și acceptă defectele acestuia, conectează-te cu arta și natura.”

Cum putem avea și noi un tatuaj Ana`s work?

Ana’s Work este prezentă deocamdată în online pe https://www.facebook.com/Anahennawork/ și https://www.instagram.com/aww.henna/?hl=ro. Urmează ca în curând să lansăm site-ul oficial și să deschidem un open artist studio la Cluj. Până atunci, în offline se pot face booking-uri pentru tatuaje temporare cu henna, participare la workshop-uri și activări la evenimente private. Toate noutățile le postăm pe social media, deci urmăriți-ne îndeaproape! Ne găsiți prin Cluj, dar și la evenimente private din Iași, Timișoara și București.

 

 

Hassium by Anca B.