Chiramó

Trăim vremuri interesante… Să amintesc doar schimbările climatice și nu ne mai oprim din discuții. Pentru că asta facem, discutăm foarte mult, opinăm, milităm pe rețelele de socializare și apoi revenim la vechile obiceiuri despre care spunem că ar trebui să le îmbunătățim sau să le schimbăm. Creatoarea brandului Chiramó nu militează doar pe Facebook pentru natură și pentru educația consumului, nu afișează doar slogane înțelepte despre ecologie și green life, ea chiar acționează în acest sens prin produsele sale și prin filozofia care stă în spatele acestor creații: Go green!! Wear paper jewelry! Inițial, pe mine m-a fascinat faptul că pot recicla hârtia și o pot transforma, dintr-un material banal, într-o podoabă care să fie purtată cu drag. M-am bucurat că pot oferi o alternativă ecologică, sustenabilă și pentru acest aspect al vieții noastre. Dacă ar fi să detaliez puțin, aș adăuga aici un mini-ghid al consumului responsabil, conceput de Carmen Gui, fondatoarea Food Waste Combat, ghid care, pot spune, exprimă și „filozofia de viață” a bijuteriilor Chiramó: -1.Ai cu adevărat nevoie de acest lucru?  2. Dacă ai identificat o nevoie, ce fel de nevoie e? Îți hrănește stomacul ori sufletul? Sau îți hrănește ego- ul?  3. Din ce e făcut ce urmează să cumperi? E natural, etic, local?  4. Câți kilometri a parcurs acest lucru până a ajuns la tine? Cât a poluat, în ce condiții a fost transportat la tine?  5. Ce se întâmplă cu acel obiect după ce tu nu mai ai nevoie de el? Se poate dona, se poate încorpora în alt produs? Se aruncă? Dacă da, e reciclabil? – (Carmen Gui – interviu pe trăiește.maibine.org).

Acum nouă veri am petrecut o săptămână pe un ponton la malul Dunării, în Brăila. Un oraș cu iz interbelic, cu amprenta lui Istrati și cu un festival internațional de operă. Faleza Dunării te cuprindea iremediabil în visare, cu tot cu decrepitudinea malurilor și a PET-urilor plutitoare. Poate nu întâmplător, povestea brandului se naște tocmai în elegantul oraș de la malul Dunării: Erau doi ani de când tot încercam să schimb vechea denumire, The Mistique Moth, și tot nu se ivea ce trebuie… La un moment dat, am simțit că trebuie să caut la rădăcini, la locul meu natal: Brăila. Lucrurile de suflet, pentru mine, în Brăila sunt Dunărea și Panait Istrati. Și, dacă am prins firul ăsta, apoi lucrurile s-au ordonat de la sine… Istrati – Chira Chiralina – Chiramó! Chiramó vine din grecescul “kyrámu”, care înseamnă “doamna mea” iar când am citit exemplificarea din dicționar a cuvântului (“e un motiv de a lucra așa, ĭar tu nu te grăbi, că sînt pricinĭ pe care nu le știĭ…”) am știut că nu mai trebuie să caut mai departe.

Logoul este cât se poate de potrivit, are acel aer poetic, aerul acela pe care îl prinzi doar pe malul unei ape: Logoul este realizat de draga mea prietenă din Iași, Cristina, care primește mulțumirile și recunoștința mea și pentru logoul Oranjeriei 😊. Desigur, ne-am sfătuit împreună înainte, dar ea a ilustrat ideea mai frumos decât am știut eu să o explic. De fiecare dată!

Poate că toate lucrurile pe care le pierdem odată cu răzbunarea naturii din ultima vreme ne-au făcut cumva mai conștienți de mediul care ne înconjoară și de complexitatea lui, de fragilitatea lui, iar în final asta ne poate întoarce spre o înțelegere mai firească a felului în care trăim: Omul a fost lăsat cu îndemanare și i s-au pus la dispoziție toate materialele necesare pentru a putea să-și creeze toate cele de trebuință în viață. De la casă, masă, cană, lingură, îmbrăcăminte, încălțăminte… În trecut, toate erau realizate manual și omul cunoștea bucuria, împlinirea și libertatea prin ele. Este o abilitate pe care noi o pierdem din ce în ce mai mult și, odată cu ea, ne pierdem și libertatea, împlinirea, bucuria. Eu încerc să păstrez aceste stări și aici stă și motivația mea. Mi-a plăcut foarte mult prezentarea pe care Anca Milchiș a făcut-o bijuteriilor Chiramó în cadrul festivalului Handmade Transilvania – „Produse create în tihnă, cu bucurie, din dragoste și respect pentru natură” Și pentru oameni, aș adăuga eu. Dintre toate acestea, tihna este cea mai importantă! Fiindcă din ea izvorăsc și celelalte.

Cum ajungem la produsele Chiramó?
Bijuteriile Chiramó pot fi achiziționate online (în România, pe pagina de facebook Chiramó. Paper Jewelry sau internațional pe etsy.com) precum și la târgurile de profil care se organizează în Cluj-Napoca. Pe pagina de facebook anunț de fiecare dată evenimentele la care urmează să particip.
În perioada imediat următoare voi participa la Handmade Transilvania, 28 februarie – 1 martie, Casino, Parcul Central.

Facebook : https://www.facebook.com/ChiramoPaperJewelry/

Etsy: https://www.etsy.com/shop/ChiramoJewelry?ref=seller-platform-mcnav

Instagram: https://www.instagram.com/chiramopaperjewelry/?hl=it

Pinterest: https://www.pinterest.it/chiramojewelry/

Go Green! Wear Paper Jewelry! 😉

 

Hassium by Anca B.