Există două feluri de oameni pe lumea asta: cei pentru care un lampadar e un bec care trebuie să funcționeze și cei pentru care un lampadar înseamnă un obiect cu personalitate estetică. Normal, ocupându-mă cu arta (mda, nici mai mult nici mai puțin 🙂 ), vă dați seama că o dulie agățată de un fir atârnat de tavan, urmată de un bulb luminos, îmi provoacă un reflex pavlovian de genul: părăsește perimetrul, nu e sigur, sau… stinge improvizația aia luminoasă!, sau… SAU pune mâna pe telefon, sun-o pe Dia, zi-i că e o urgență estetică și vezi cum te poate ajuta!
Și Dia Buga poate! Pentru că e genul acela de om căruia ideile nu îi vin niciodată singure ci doar în multiplu de 2, trebuie doar să ții pasul cu creativitatea și bucuria ei de a crea obiecte care au evoluat demult de la statutul reductiv al funcționalității. Take a look!
Dia Buga Design, de ce?:
…pentru că… nu aveam o direcție clară asupra ceea ce voi face în viitor. Știam un singur lucru: că vreau să mă exprim și să îmi găsesc o cale autentică de a face asta, de aceea am ales să păstrez numele de “artist”, îmi oferă libertate în a crea. Sunt fascinată de procesul creației și caut mereu modalități de exprimare prin care să îmi las amprenta. Am finalizat Univeritatea de Artă și Design din Cluj, în cadrul căreia am făcut cunoștință cu multe materiale cu care a trebuit să experimentez și să fac diverse teme. Așa au ieșit primele idei.
Totul s-a născut din pasiune și dragoste. Nu am avut o strategie clară pentru ceea ce am construit. Lucrurile în viață apar uneori spontan și îmi place să le văd ca pe o provocare sau oportunitate și să le abordez în parte, pas cu pas. De aceea, mă axez pe prezent și sunt atentă la tot ce îmi oferă viața.
Care ar fi materialul în care îți place cel mai mult să lucrezi?
Materialul cu care am început toată povestea a fost o bază plastică, pentru că îmi era foarte ușor să lucrez cu el, îl puteam prelucra manual și asta mă ajuta mult în procesul de prototipare și experimentare.
Ulterior am descoperit furnirul, eu venind din orașul Reghin – care este denumit “Orașul Viorilor”, am intrat repede în contact cu o fabrică de viori, a cărei echipă a fost foarte deschisă să mă ajute și să mă susțină. Acolo a început adevărata provocare: am cunoscut furnirul.
Este un material elegant, subtil, cald și fragil, m-am îndrăgostit de el din prima secundă și de toate desenele naturale cu care vine. Am reușit să îl îmblânzesc și să îl modelez în multe forme feminine.
Îmi place mult și plexiglasul pentru că prelucrarea lui vine cu o altă metodă: modelarea la cald, care îți oferă și mai multă liberatate în exprimarea unei forme.
Sunt două procese de prelucrare diferite și îmi plac mult ambele.
Logoul, cine l-a creat?
Logoul este practic semnătura mea, pe care am preluat-o de la tatăl meu când îl ajutam cu toată partea legislativă din familie. Așa a apărut și logoul, care este numele meu și este, bineînțeles, făcut de mine. Fiind student la arte, ești familiar cu programele de prelucrare grafică și te poți descurca dacă ai nevoie să îți creezi o anume identitate. Eu am păstrat identitatea creată, pentru că mă reprezită și îmi place mult.
De 10 ani încoace, piața produselor de autor din România se dezvoltă, încet dar concret prin magazine de profil, prin târguri axate pe designul de autor, cumva clintela se diversifică, se rafinează, ce oferă brandul tău în acest context?
Cred că marea diferențiere se face în momentul în care spui că produsele tale sunt create manual, în România. Când am conturat eu această afacere, nu erau mulți creatori de produse locale, mai ales de corpuri de iluminat, asta a fost un mare plus.
Asta și faptul că inițial personalizam foarte mult produsele în funcție de dorințele clienților și acesta este un alt motiv pentru care clienții preferau produsele mele.
Și care ar fi mesajul brandului tău?
Toată identitatea pe care am construit-o este în jurul lămpilor, astfel le-am transformat în personajele brandului meu și fiecare e liberă să își spună povestea.
Bineînțeles, sunt pentru susținerea producției locale și a produselor făcute cu suflet, pentru că energia care vine o dată cu un ”handmade” este total diferită. Îmi doresc ca prin acțiunile mele, să aduc valoare și poate să schimb puțin gândirea oamenilor și respectul pe care îl au pentru produsele create manual.
Produsul preferat din propria creație?
Nu pot spune că am un produs preferat, le consider pe toate parte din mine și le apreciez în mod egal. Pot în schimb să fac o diferențiere a proiectelor în care sunt expuse lămpile mele, acolo este o altă poveste.
Unde găsim produsele Dia Buga Design?
Toate produsele mele le puteți găsi pe site-ul meu, www.diabugadesign.ro și pe toate rețelele de socializare, pe care sunt tare activă și încerc mereu să surprind cu un strop de creativitate 🙂
Hassium by Anca B.