Pentru că Totul…

Alex Mirutziu

Ana Blandiana

White Cuib

21th-27th february

Curator

Ovidiu Leuce

Cele patru poezii semnate de Ana Blandiana, “Totul”, “Cruciada Copiilor”, “Delimitări” și “Eu cred” au declanșat preocuparea mea față de identitatea proprie și a noastră ca nație. Începând din 2013, în diverse feluri și moduri de lucru am încercat să răspund la întrebarea: De ce? De ce suntem așa cum suntem?

După 35 de ani de la radiografia poporului român în socialism a Anei Blandiana intervin pe o filieră asemănătoare cu manifestul “Because”, iar ca notă de subsol la titlul acestei expoziții adaug (e prea târziu) însă nu orice “prea târziu”, ci cel al lui Lucian Pintilie”.

Alex Mirutziu

Pe durata acestui proiect patru artişti sunt invitaţi la un gest de recunoştinţă către o persoană care i-a inspirat pe parcursul creşterii lor artistice şi umane, care a contribuit la modul lor de a creea, de a gândi, de a se raporta la ceilalţi şi la ei înşişi.
Fiecare artist participant realizează, timp de o săptămână, un dialog concret şi simplu cu invitatul său; o conversaţie fără enfază, naturală, în acest spaţiu public cu o dimensiune intimă.
O serie de expoziţii ca expresii formale ale unor întâlniri, ale unor evenimente aparent mărunte şi cazuale care însă au dovedit în timp a avea forţa unor seminţe rodnice pe un pământ fertil. Reflecţii asupra posibilelor transformări născute din întâlniri, asupra capacităţii lor de a creea experienţe, de a descătuşa energii, de a transforma visele în viziuni şi viziunile în acte. Gesturi creative ce emană energia unor indivizi conştienţi şi profunzi, participanţi activi la viaţa comunităţii.

Ovidiu Leuce